Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Κατασκευάζοντας ..συννεφόλεξα

Με ποιο εργαλείο μπορώ να δημιουργήσω σύννεφα λέξεων;

Το  Tagxedo  είναι μία δωρεάν διαδικτυακή εφαρμογή που υποστηρίζει τη δημιουργία και φιλοξενία σύννεφων-λέξεων από συγκεκριμένα κείμενα αντανακλώντας στις λέξεις του κειμένου τη συχνότητα εμφάνισής τους. Επιτρέπει επίσης να παρέμβετε και να επιλέξετε εσείς τις λέξεις του κειμένου που θα αποδοθούν ως σύννεφο λέξεων. Σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να εντάξετε το κείμενό του σε ένα σχήμα επιλογής σας, διαμορφώνοντας ανάλογα τη μορφή του. Μπορείτε να αλλάξετε το θέμα, το χρώμα, τη γραμματοσειρά, την κατεύθυνση του κειμένου, το σχήμα, το διάστημα μεταξύ των λέξεων και άλλα. Τέλος, επιτρέπει την αποθήκευση του σύννεφου ως εικόνα μορφής JPG ή PNG σε μεγέθη που κυμαίνονται από 100x100 pixel μέχρι 16MPixel. Παρέχει βασικές υπηρεσίες δωρεάν.


Πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα συννεφόλεξα στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Η δημιουργία συννέφων λέξεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές περιπτώσεις. Παρακάτω θα αναφερθούν ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα που μπορούν οι μαθητές να πετύχουν μέσω των συννεφόλεξων:

  • Να συνοψίσουν μία παρουσίαση, ένα κείμενο, ένα άρθρο κ.λ.π.
  • Να συγκρίνουν παρόμοια άρθρα βλέποντας τη συχνότητα εμφάνισης των λέξεων-κλειδιών του καθενός.
  • Να κάνουν μία κριτική σε ταινία, τραγούδι, άρθρο κ.λ.π.
  • Να κρατήσουν αρχείο από πρόσφατα γεγονότα.
  • Να εκφραστούν σε κάποιο άτομο, δίνοντάς του ευχές.
  • Να κατασκευάσουν ένα πόστερ από τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη, συγγραφέα, ποιητή, τραγουδιστή, παίκτη κάποιας ομάδας κ.λ.π.
  • Να επεκτείνουν το λεξιλόγιο τους.
  • Να διαφημίσουν ένα προϊόν.
Μέσα από τη δημιουργία συννοφόλεξων οι μαθητές μπορούν να αποκομίσουν πολλά οφέλη. Πρώτα απ' όλα μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητες γραφής τους. Προτείνεται, οι μαθητές να μετατρέψουν μία έκθεση ή ένα άρθρο τους σε σύννεφο λέξεων και να το παρουσιάσουν στην υπόλοιπη τάξη η οποία πρέπει να εντοπίσει τον τίτλο και το θέμα που διαπραγματεύεται. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εντοπιστεί κατά πόσο ο συγκεκριμένος μαθητής είναι εντός ή εκτός του θέματος.
Μπορούν επίσης να βελτιώσουν το λεξιλόγιο τους. Προτείνεται οι μαθητές να κατασκευάσουν ένα σύννεφο λέξεων με μία συγκεκριμένη θεματολογία και να ψάξουν να βρουν συνώνυμα ή σχετικές με το θέμα τους λέξεις. Μπορείτε εδώ να βρείτε ένα παράδειγμα της συγκεκριμένης προτεινόμενης δραστηριότητας που έχει ως θέμα της τη Βιομηχανική Επανάσταση .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου