Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Κατασκευάζοντας..διαδραστικούς χάρτες

Το Umapper είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει στο χρήστη του να δημιουργήσει διαδραστικούς χάρτες. Αφού επιλέξει έναν από τους προσφερόμενους χάρτες (όπως οι google maps) μπορεί στη συνέχεια να τοποθετήσει στα σημεία που επιθυμεί κείμενα, φωτογραφίες, μουσική, υπερ-συνδέσμους κ.α. κατασκευάζοντας με αυτόν τον τρόπο έναν διαδραστικό χάρτη.
Επιπλέον, σας δίνεται η δυνατότητα να ανεβάσετε τον δικό σας χάρτη (π.χ. ιστορικό χάρτη) και να τον μετατρέψετε σε διαδραστικό.



Πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Το συγκεκριμένο εργαλείο μπορεί να βελτιώσει αρκετά τη μαθησιακή διαδικασία, εαν αξιοποιηθεί κατάλληλα. 
Παρακάτω προτείνονται ορισμένες δραστηριότητες: 
  • Με τα διάφορα στοιχεία που μπορεί τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές  να προσθέσουν πάνω στο χάρτη, μπορούν να συνδυάσουν  το μάθημα της Γεωγραφίας με άλλα αντικείμενα όπως Ιστορία, Κοινωνιολογία, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση κ.α. .
  • Προτείνεται ο εκπαιδευτικός να δίνει την ευκαιρία στους μαθητές του να κατασκευάσουν οι ίδιοι το χάρτη που θέλουν προσθέτοντας ο,τι στοιχεία οι ίδιοι επιθυμούν. Για τη διδασκαλία π.χ. των γεωγραφικών διαμερισμάτων, των νομών και των πρωτευουσών της Ελλάδας προτείνεται οι εκπαιδευτικοί να ζητήσουν από τους μαθητές τους να βρουν τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη και στη συνέχεια, να συμπληρώσουν οι ίδιοι το όνομα του νομού στον οποίο ανήκει η κάθε πόλη που εμφανίζεται στο συγκεκριμένο χάρτη. Παράδειγμα αποτελεί το συγκεκριμένο link: Ο χάρτης της Ελλάδας
  • Μπορείτε τέλος να δώσετε τη δυνατότητα στους μαθητές σας να κατασκευάσουν ένα παιχνίδι Γεωγραφίας. Αυτή η δυνατότητα είναι πολύ σημαντική καθώς δώσει νόημα σε' αυτό που κάνουν και η ίδια η πράξη του σχεδιασμού αποτελεί κίνητρο για ενασχόληση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου